Sunday, April 28, 2013

Kebaikan minum air kosong di pagi hariSiapa suka minum air kosong??? tak sedap? tak sedap itulah yang jadi ubat. Kalau nak bagi sedap boleh tambahkan perahan lemon dan madu lebah... kalau rajin la kan. Untuk aku pulak... dah tentulah minum air dengan herbal aloe dan tea mix dari herbalife. Bagus untuk sistem pengkumuhan aku yang sebelum nie agak bebal... (sembelit.. hihihi). Tapi alhamdulillah sekarang dah pulih, insyaallah...

Yang paling bagus ialah bila selalu minum air suam atau ais kosong, secara automatik aku dah hilang ketagih pada Nescafe 3in1 dan teh tarik. Hasilnya migrain yang aku alami dah semakin pulih. Mungkin jugak sebab aku ambil evening primrose oil secara tetap dan ianya amat menolong saat datangnya bulan. Alhamdulillah.. migrain yg menyerang hampir tidak terasa cuma agak loya2 dan kembung perut yang 'mild'. Demi Allah... itu hanyalah 10% daripada kesakitan yang aku alami sebelum ini. Cubalah ye .... mudah saja... lebihkan minum air kosong, kurangkan teh dan kopi, ambil evening primrose oil dan vitamin C dengan tetap. Itulah yg aku amalkan. Tapi aku juga amalkan minum herbalife teamix dan herbal aloe, ternyata amat baik untuk masalah sembelitku sebelum nie.


Okaylah... asyik membebel je.. di bawah ini adalah antara kebaikan utama minum air kosong di pagi hari ketika perut kosong.


1. MENYEIMBANGKAN SISTEM  LIMPA.
    Sistem limpa berperanan untuk menyempurnakan fungsi tubuh, menyeimbangkan cecair dalam   
    badan, dan menghindari jangkitan penyakit.

2. GLOWING SKIN.
    Kulit yang cantik bermaya. Air kosong menolong menyahtoksin dari badan yang akan
    menjadikan kulit cerah dan cantik.

3. MEMBANTU PENURUNAN BERAT BADAN
    Minum air kosong dingin pada pagi hari mampu menambahkan metabolisma. Dengan ini   
    proses penurunan berat badan menjadi lebih cepat.

4. MENAMBAHKAN SEL-SEL OTOT DAN DARAH
    Dengan erti kata lain, minum air kosong secukupnya membahkan sel-sel otot dan darah.

5. MEMBERSIHKAN KOLON
    Yang paling penting minum air kosong pada perut yang kosong dapat membersihkan kolon dan dengan itu menyediakan badan untuk menyerap nutrisi dengan lebih berkesan.


1 comment:

  1. waah.. info yang sangat berguna.. terima kasih
    http://duniakecantikankesihatan.blogspot.com/

    ReplyDelete